ZBR Visszaforgatható Hitelgarancia Alap

A Hitelgarancia Alap lényege


A tervek között szerepel az ún. ZBR Hitelgarancia Alap felállítása. A ZBR Hitelgarancia Alap az állam által garantált hitel lehetőségét biztosítaná a ZBR épület-energiahatékonysági programjaiban pályázó magánszemélyek részére, a pályázatban szükséges önrész megfizetéséhez.

 

Miért szükséges?


Mivel a lakosság nagy része nem rendelkezik a szükséges megtakarításokkal ahhoz, hogy mély felújításba kezdjen, a pályázatokhoz szükséges önerő hitelből történő fedezésének elősegítésére korszerű és megfizethető hiteltermékekre van szükség.

A hagyományos jelzálog és személyi kölcsön típusú hiteltermékek nem maradéktalanul alkalmasak az épületenergetikai felújítások finanszírozására. A tulajdonosok nem szívesen kockáztatják tulajdonuk elvesztését jelzáloghitel igénybevételével, illetve gyakori, hogy egy ingatlan nem jelzálogképes. A személyi kölcsön tekintetében pedig sokan nem hitelképesek.

A ZBR Hitelgarancia Alap célja a magyar lakosság ZBR pályázatokhoz kapcsolódó hiteligényeinek kiszolgálása.

A Világbank Csoport 1996-2008 közötti, példaértékű magyarországi hitelgarancia programja


A Világbank Csoport, az International Finance Corporation (IFC) által 1996 és 2008 között Magyarországon működtetett Hungary Energy Efficiency Co-financing Program (HEECP) volt az első program Magyarországon, amely hitelgarancia alapot működtetett lakóépületek felújításának támogatása céljából.

Megtakarítások hiányában a legtöbb önálló tulajdonos, valamint társasházi és lakásszövetkezeti tulajdonosi közösség nem rendelkezett az állami támogatás igénybevételéhez szükséges önerővel, így nem állt módjukban pályázni az elérhető állami támogatásokra. Ezt a hiányosságot ismerték fel a hazai bankok és az IFC, és 1998-ban kezdetét vette a HEECP keretén belül a társasházi és lakásszövetkezeti hiteltermék kidolgozása. A hiteltermék mögött a HEECP hitelgarancia program állt mint biztosíték, ugyanis a társasházak és lakásszövetkezetek zömének nem csak megtakarításai nincsenek, de hitelfedezeti biztosítékokat sem tudnak felmutatni, mint például megfelelő értékű közös tulajdonban lévő ingatlanra bejegyzett jelzálog. A hitelgarancia termék teljes mértékben lefedte ezt a biztosítéki hiányosságot, így megindulhatott a többlakásos lakóépületek felújítási programja.

Az IFC statisztikái szerint 2008-ig összesen közel háromezer épületben 41 ezer lakás felújítását támogatta a garancia program, amely által évi 295 ezer GJ energiafelhasználás és évi 30,3 ezer tonna CO2 kibocsátáscsökkentést érnek el folyamatosan az ott élő családok. Összesen 30,6 Mrd Ft értékű beruházás valósult meg, amelyekből a hitel összege 12 Mrd Ft volt. A fennmaradó részt a tulajdonosok állami támogatásból és saját megtakarításból fedezték, összesen 18,6 Mrd Ft értékben.

Összesen közel 6 Mrd Ft értékben bocsátottak ki garancialevelet, amelyből garancia-lehívás nem történt. A garancia ezáltal a hitelek lejártával újra és újra kibocsátható volt.

A ZBR Visszaforgatható Hitelgarancia Alap felállítása


Az IFC 2009-től már nem működteti a HEECP programot Magyarországon, így jelenleg a lakossági épületenergetikai felújítási piacon újra fennáll az 1998 előtti probléma, miszerint az állami programokhoz szükséges önerőt nem tudják biztosítani a legtöbb önálló tulajdonos, valamint társasházak és lakásszövetkezetek, mivel továbbra sem rendelkeznek a szükséges megtakarításokkal, és bár a banki hiteltermék tovább él, a tulajdonos közösségek - a garancia termék nélkül - nem tudnak megfelelő értékű hitelbiztosítékot felajánlani a bank részére hitelfelvétel céljából.

A HEECP programnak köszönhetően ugyanakkor a teljes banki intézményrendszeri struktúra készen áll egy állami visszaforgatható garancia alap alkalmazására. A ZBR Hitelgarancia eleme a Világbank Csoport korábbi programjára építve megteremti a lehetőséget, hogy a ZBR pályázati rendszerekhez szükséges önerőt a kereskedelmi bankok korszerű és elérhető árú banki hiteltermékekkel finanszírozzák.

Kapcsolódó dokumentumok:

Kapcsolódó oldalak: