Miért érdemes mélyfelújítási programokat indítani az új Zöld Beruházási Rendszerben?

Fontosnak tartjuk, hogy a rendelkezésre álló gazdasági eszközök hosszú távú éghajlatvédelmi és társadalmi érdekeket helyezzenek előtérbe, a rövid távú keretprogramok felvirágoztatása helyett.


ZBR mély felújítási programok a családi házi, lakásszövetkezeti és társasházi szektorban


A tervezett ZBR mély felújítási alprogramok célja, hogy az eddigi épületenergetikai ZBR alprogramok által elért átlagosan 40%-os energiamegtakarítás és ahhoz kapcsolódó kibocsátáscsökkentés helyett, komplex beruházások támogatásával legalább 60%-os energiamegtakarítás valósulhasson meg a lakóépületek felújítása során, önálló családi házak és a többlakásos épületek tekintetében.

Ha egy épület egyszer felújításra kerül, és akkor nem használják ki az összes hatékonyságnövelő potenciálját egy lépésben, akkor költséghatékonyság szempontjából rendkívül kedvezőtlen, és a lakosságnak nagy terhet, költséget és kellemetlenséget jelent, hogy a helyszínre visszatérve a maradék potenciálok kihasználását lehetővé tevő felújítási munkákat utólag végezzék el. Éppen ezért egy felújítást követően további beruházás megvalósítása gyakorlatilag évtizedekig ki van zárva.

 

Ha egy nagyszabású felújítási program csak a legkönnyebben elérhető célokat tűzi ki (csak felületes, de rövidtávon megtérülő energiafogyasztást csökkentő beruházásokat, mint pl. az ablakcsere vagy a részleges épületszigetelés), az nem eléggé ösztönzi a lakosságot a komplex beruházásokra. Ennek következtében az alacsonyabb szintű energiamegtakarítást célzó, felújított épületek energiafelhasználása hosszú évtizedekig magasabb lesz, mint amit a jelenleg elérhető technológiával különben el lehetett volna érni, ezzel tulajdonképp „belakatolva” (lock-in) Magyarország hosszú távú kibocsátáscsökkentési potenciálját.Forrás: Ürge-Vorsatz et al. (2010) Egy nagyszabású, energiamegtakarítást célzó, komplex épület-felújítási program hatása a foglalkoztatásra Magyarországon. Készítette az European Climate Foundation számára az Éghajlatváltozási és Fenntartható Energiapolitikai Központ (3CSEP), Közép-európai Egyetem, Budapest. 16.old.


A Közép-Európai Egyetem Környezettudományi és Politikai Tanszékének kutatócsoportja számos felújítási forgatókönyvet tanulmányozott, amelyek az elérhető energiahatékonysági szintben és az évenkénti felújítható lakások számában különböztek. A tanulmány rámutatott arra, hogy a magyar fűtési energiafelhasználás, és a velejáró széndioxid-kibocsátás akár 85%-a is megtakarítható egy konzisztens és széles körű, komplex és átfogó felújítási program révén az országban, amelynek keretében a köz- és lakóépületeket passzív ház technológiával újítanák fel.Forrás: Ürge-Vorsatz et al. (2010) Egy nagyszabású, energiamegtakarítást célzó, komplex épület-felújítási program hatása a foglalkoztatásra Magyarországon. Készítette az European Climate Foundation számára az Éghajlatváltozási és Fenntartható Energiapolitikai Központ (3CSEP), Közép-európai Egyetem, Budapest. 15. old.


Új építésű energiahatékony lakóépületek ZBR támogatása


Magyarországon az új építésű energiahatékony épületek elterjedését előmozdító egyedüli támogatási rendszer a ZBR. A 2009. évi ZBR Energiahatékonysági Alprogram a hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújítása mellett új építésű energiatakarékos lakóépületek építését is támogatta. Ez a támogatási terület a jövőben a ZBR egyik külön alappillére.

Az új építésű otthonokra vonatkozó támogatások célja az előírásoknál energetikailag hatékonyabb, energiatudatos technológiát alkalmazó építés, passzív ház jellegű lakóépületek létesítése


A tervezett program nemcsak finanszírozási mechanizmus, hanem egy olyan átfogó követelményrendszer, melyben a beépített termékeknek, a kivitelezőknek, valamint a „végterméknek”, azaz az épületnek - egy épületenergetikai kritérium rendszeren belül - megfelelőnek, illetve kiválónak kell lennie.

 

Kapcsolódó dokumentumok:

Kapcsolódó oldalak: