2012. október 25-én rendezték meg az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsülését Luxembourgban, amelyen részt vett Horváth Attila Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára.

A tanácsülés főbb klímapolitikai napirendi pontjai az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 2012. november 26-december 7-i dohai ülésszakának előkészítését szolgálták. Ennek keretében először munkaebédre került sor, ahol a tagállamok miniszterei az október 22-23-i szöuli magas szintű előzetes találkozó eredményei alapján megvitatták a dohai intézkedéscsomag főbb elemeit. A délutáni ülésszak legfontosabb napirendi pontja a dohai tanácsi következtetések elfogadása volt. Horváth Attila Imre elmondta: Magyarország fontosnak tartja, hogy Dohában megállapodás szülessen a Kiotói Jegyzőkönyv folytatását illetően, valamint előrelépés történjen a globális, jogilag kötelező megállapodás irányába. A következtetések legvitatottabb pontja a kiotói kvóta (Assigned Amount Unit, AAU) többlet kezelése volt.

A helyettes államtitkár elmondta: időszerűnek tartjuk, hogy megállapodás szülessen a kiotói kvóta (Assigned Amount Unit, AAU) többlet tekintetében, hogy az EU-nak mandátuma legyen a nemzetközi tárgyalásokon, és megfelelően tudja képviselni tagállamai érdekeit.

Magyarország, a közép-kelet európai tagállamokhoz hasonlóan, abban érdekelt, hogy a többlet teljes mértékben átvitelre kerüljön a Kiotói Jegyzőkönyv 2013-ban kezdődő második kötelezettségvállalási időszakába, rugalmas felhasználási feltételekkel, megtartva az értékesítés lehetőségét. Magyarország hét másik (kelet-európai és balti) tagállammal együtt, közös javaslatot tett a megállapodás érdekében. Sajnálatos módon a tárgyalások során a tagállami érdekellentétek olyannyira kiélesedtek, hogy – immáron többedszer – nem sikerült végső megállapodást elérni a kérdésben. A kialakult vita során, Magyarország, a hét másik tagállammal együtt egyértelművé tette, hogy ragaszkodik az AAU-k átviteléhez, illetve azt, hogy, hogy e nélkül nem születhet megállapodás Dohában.

Az ülés végén elfogadott következtetések nyitva hagyják az EU, kiotói kvótatöbbletre vonatkozó tárgyalási álláspontját. Az egyéb napirendi pontok között a Bizottság tájékoztatta a tagállamok minisztereit a légiközlekedés EU Emissziókereskedelmi Rendszerébe (EU Emission Trading System, EU ETS) történő bevonásával kapcsolatos legújabb fejleményekről, valamint az ETS hatékonyságát fokozó intézkedéstervezetekről, és azok várható ütemezéséről.